Trumpet Embouchure
Χρησιμοποιώντας την τεχνική trumpet embouchure, το φυσικό ηχόχρωμα του φλάουτου παραμορφώνεται με το ηχητικό αποτέλεσμα να είναι παρεμφερές με τον ήχο της τρομπέτας.
Υπάρχου δύο τρόποι για την παραγωγή της τεχνικής:
Α) Με πλήρη κάλυψη του στομίου του φλάουτου με τα χείλη.
Β) Με την αφαίρεση του επιστομίου και τη χρήση μόνο του σώματος του φλάουτου.
Το ηχητικό αποτέλεσμα αν και έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά και στις δύο περιπτώσεις (με ή χωρίς επιστόμιο), είναι αρκετά διαφορετικό ανάλογα με το αν θα χρησιμοποιηθεί ή όχι το επιστόμιο.
Ηχόχρωμα
Βασικό χαρακτηριστικό του ηχοχρώματος είναι η μεικτή χάλκινη και αέρινη χροιά που θυμίζει τον ήχο τρομπέτας. Ο ήχος δεν είναι συγκεντρωμένος αλλά ασταθής και μουντός με περιορισμένες αρμονικές. Όταν χρησιμοποιείται το επιστόμιο μπορεί να παραχθεί συγκεκριμένο τονικό ύψος ελεγχόμενο με το δακτυλισμό. Η νότα ηχεί μία μείζονα εβδόμη χαμηλότερα από ότι αναγράφεται. Στη περίπτωση που χρησιμοποιείται μόνο το σώμα του οργάνου υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής συγκεκριμένου τονικού ύψους μικρότερης ακρίβειας. Αυτό επιτυγχάνεται με τα χείλη. Η τεχνική είναι πιο αποτελεσματική σε μεσαία και σχετικά χαμηλά τονικά ύψη και στους δύο τρόπους εκτέλεσης.
Επίπεδο Δυσκολίας
α) Εκτέλεση της τεχνικής με πλήρη κάλυψη του στομίου
Δεν υπάρχει δυσκολία στην παραγωγή της τεχνικής, ούτε και περιορισμός στην ταχύτητα εκτέλεσης. Οι συχνές εναλλαγές μεταξύ φυσικού ήχου και trumpet embouchure είναι αρκετά κουραστικές για τον εκτελεστή.
β) Εκτέλεση της τεχνικής χωρίς το επιστόμιο.
Η εκτέλεση συγκεκριμένων φθόγγων είναι αρκετά δύσκολη καθώς ο εκτελεστής χρησιμοποιεί τα χείλη του και όχι διαφορετικούς δακτυλισμούς για την παραγωγή συγκεκριμένου τονικού ύψους. Η αφαίρεση του επιστομίου καθώς και η διαφορά στην τοποθέτηση του φλάουτου σε σχέση με την τοποθέτηση κατά την φυσική εκτέλεση του απαιτεί έναν ελάχιστο χρόνο. Ο συνθέτης θα πρέπει να συμβουλευτεί τον εκτελεστή για την ακριβή διάρκεια του χρόνου αυτού. Η χρήση της τεχνικής σε μεγάλα περάσματα είναι εξαντλητική για τον εκτελεστή.
Δυναμικό Εύρος
P - F
Η τεχνική είναι αποτελεσματική σε ένα μεγάλο δυναμικό εύρος. Περισσότερο όγκο και ένταση έχει στα μεσαία και χαμηλά τονικά ύψη.
Σημειογραφία
Αναγραφή του δακτυλισμού με τετράγωνο ή με τρίγωνο κεφάλι με φορά προς τα δεξιά.
Αναγραφή της νότας που ηχεί (μεγάλη εβδόμη χαμηλότερα από τον αναγραφόμενο δακτυλισμό) με κανονική νότα. Κατά αυτόν τον τρόπο γραφής, ο εκτελεστής γνωρίζει όχι μόνο το δακτυλισμό, αλλά και τον παραγόμενο ήχο. Αντίστοιχα, ο μελετητής της παρτιτούρας γνωρίζει τον παραγόμενο ήχο.
Πάνω από την νότα θα πρέπει να αναγράφεται ονομαστικά η τεχνική. Χρησιμοποιούνται ποικίλες ονομασίες, μερικές από τις οποίες αναφέρονται παρακάτω:
Trumpet sound (συνοπτικά T ή TPT)
Trumpet embouchure
Buzz tone (συνοπτικά BT)
Alla tromba
Όποια ονομασία και να χρησιμοποιηθεί στη παρτιτούρα θα πρέπει να περιγράφεται αναλυτικά στα εισαγωγικά σχόλια ο τρόπος γραφής της τεχνικής καθώς και το αναμενόμενο ηχητικό αποτέλεσμα.

Τρόπος Εκτέλεσης
Με το επιστόμιο
Ο ήχος παράγεται τοποθετώντας τα χείλη στο επιστόμιο με τρόπο παρόμοιο της εκτέλεσης των χάλκινων οργάνων. Τα χείλη πρέπει να είναι σφιχτά και να καλύπτουν πλήρως το επιστόμιο, προκειμένου ο αέρας να εξέρχεται με μεγάλη πίεση, δονώντας τα χείλη για την παραγωγή του ήχου.
Χωρίς το επιστόμιο
Ο εκτελεστής θα πρέπει να αφαιρέσει το επιστόμιο και να κρατήσει το φλάουτο σαν να παίζει τρομπέτα ή recorder. Ο ήχος παράγεται τοποθετώντας τα χείλη στο πάνω μέρος του σώματος του φλάουτου με τρόπο παρόμοιο της εκτέλεσης των χάλκινων οργάνων. Τα χείλη πρέπει να είναι σφιχτά και να καλύπτουν πλήρως το επιστόμιο, προκειμένου ο αέρας να εξέρχεται με μεγάλη πίεση, δονώντας τα χείλη για την παραγωγή του ήχου.